Noi locuri de muncă în România, disponibile fără diplomă de BAC. Multe persoane așteptau această oportunitate

de: Ana Anițoiu
14 08. 2023

Noi locuri de muncă vor fi disponibile în România fără o diplomă de BAC, după ce a fost modificată legislația. Multe persoane fără studii superioare au așteptat această oportunitate de a candida pentru astfel de posturi.

Ce locuri de muncă vor fi accesibile fără BAC

Legislația ce a fost modificată se referă la ghizii de turism. Un ordin al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) a intrat în vigoare miercuri, dar prevederile sale vor putea fi aplicate abia după ce Autoritatea Națională pentru Calificări (ANC) va stabili noile standarde ocupaționale pentru această profesie.

Pentru a putea organiza cursuri pentru ghizi turistici, formatorii vor trebui să se reautorizeze. Ordinul ministerului introduce reguli noi pentru atestare, scăzând nivelul minim de școlarizare necesar pentru a le permite localnicilor să presteze această activitate.

Ghizii turistici sunt împărțiți în trei categorii: cei locali, care asistă turiștii români în țară; cei naționali, care sunt responsabili pentru călăuzirea turiștilor străini în România și a celor români în străinătate; și ghizi specializați în diverse activități turistice, precum drumețiile montane, explorarea habitatului natural, turismul ecvestru și vizitarea peșterilor amenajate.

Principala modificare legislativă se referă la ghizii locali. Cei interesați de această ocupație se vor putea înscrie pentru a-și obține atestatul profesional cu condiția de a fi absolvit cel puțin liceul. Totuși, aceștia nu au nevoie de diploma de Bacalaureat.

Numeroase persoane așteptau oportunitatea

Prin urmare, modificarea legislativă va permite exercitarea profesiei de ghid de turism și persoanelor care, în ciuda faptului că sunt bune cunoscătoare ale unor zone turistice, nu se puteau angaja pe astfel de posturi anterior, din cauză că nu întruneau condițiile referitoare la studii.

Președintele Federației Naționale a Ghizilor de Turism din România, George Vasiliu, a explicat că această coborâre a nivelului minim de școlarizare pentru cei interesați de obținerea unui atestat profesional de ghid ”este singura modificare adusă de noile norme, după cinci ani de așteptări”, potrivit avocatnet.ro.

”Este adevărat, foarte multe persoane din zona Deltei Dunării solicitau dreptul de a presta servicii de ghidaj cu barca în această zonă, dar nu puteau primi acest drept din cauza lipsei de pregătire școlară minimă”, a spus el.